Австрийският енергиен министър Леоноре Гевеслер предупреди, че ще отнеме години, за

...
Австрийският енергиен министър Леоноре Гевеслер предупреди, че ще отнеме години, за
Коментари Харесай

Спирането на руския газ ще отнеме години, според Австрия

Австрийският енергиен министър Леоноре Гевеслер предизвести, че ще отнеме години, с цел да се спре напълно съветския природен газ. Също по този начин, има възможност идният търг за струпване на стратегически запас от гориво да разчита на съветски ресурси, заяви " Блумбърг ".

Гевеслер сподели също, че войната в Украйна е принудила нацията да се изправи против " неуместните истини ", до момента в който нейното правителство се пробва да се освободи от половинвековния монопол на Газпром PJSC върху доставките на газ.

" Това ще бъде голямо изпитание и би трябвало да бъдем наясно, че ще отнеме време, сподели министърът на малцинствената Зелена партия. Ако би трябвало да изградим стратегически запас в този момент, може да има и съветски газ.

Австрия разгласи търг на 10 май за закупуване на 12,6 тераватчаса газ, еквивалентно на количеството гориво, което страната употребява през януари, когато търсенето е най-високо. Страната е подготвена да похарчи до 5 милиарда евро (5,3 милиарда долара) за допълнение на складовете преди идната зима.

" През последния летен и зимен сезон видяхме, че пазарът самичък по себе си не носи отговорност до степента, в която се нуждаехме ", сподели 44-годишният Гевеслер. " Няма опция на положителното равнище на предпазване като буфер за сигурност за идната зима. Стратегическият запас е решаваща част от него. "

Австрия поддържа една от най-старите и дълбоки връзки в Европа с съветската енергетика и през 2018 година удължи дълготрайния контракт за газ до 2040 година Държавно следената OMV AG, най-голямата компания за изкопаеми горива в страната, израсна след Втората международна война контракт за самостоятелност, който предава следени от Съветския съюз енергийни активи в подмяна на австрийския неутралитет.

Компанията е поддържала тези търговски връзки през други интервали на неустойчивост. Първите й газови потоци от Русия пристигнаха месеци откакто четвъртмилионни бойци нахлуха в тогавашна Чехословакия, с цел да смажат продемократичното придвижване в Прага.

В момента Австрия " работи интензивно " с OMV, с цел да подсигурява, че заплащанията за газ към Русия ще бъдат уредени в евро и не нарушават глобите на Европейския съюз, сподели Гевеслер.

" Бяхме ясни, че ще правим единствено заплащане в сходство със глобите, което е в сходство със закона ", сподели тя.

Австрия може да отстрани вноса на съветски природен газ за пет години посредством повишение на успеваемостта, диверсифициране на доставките и произвеждане на синтетично гориво, съгласно отчет, оповестен предходната седмица от Австрийската енергийна организация. Австрия внася към 63 тераватчаса съветски газ, покривайки към четири пети от търсенето на страната.

Припомняме, че през април, съветският президент Владимир Путин сподели на австрийския канцлер Карл Нехамер по време на срещата им тази седмица, че доставките на газ от Австрия могат да продължат да се заплащат в евро.

Москва предизвести Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекратени, в случай че не стартира да ги заплаща в рубли, защото Кремъл вкара това условие като ответна мярка на западните наказания за съветската инвазия в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР